Ett uppslagsverk om Dalahästar framtaget av Göran Samuelsson, Siv Samuelsson och Johan Nordström © 2010 - 2015. Allt material är skyddat enligt upphovsrättslagen och får inte användas utan medgivande från upphovsrättshavarna.

Johan bakgrund

Från Dalahästen - en kulturskatt
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Johans bakgrund

Mitt intresse för äldre dalahästar började säkert som en ren tillfällighet. Uppväxt i Grums i Värmland och släkten på min mammas sida från Dalarna så har det genom åren blivit många resor dit. I samband med ett midsommarfirande 2001 minns jag att jag köpte en antikinspirerad dalahäst. 2 somrar senare blev det en till och efter det ytterliggare någon. Det blev fler och då främst sk sockenhästar eller byhästar och det var genom det och Järnahästen som jag lärde känna Göran och Siv. Det i sin tur ledde till en inbjudan till en dalahäst utställning av äldre hästar i Mora 2006. Jag minns att det var framför allt två saker som förvånade mig på utställningen:

1) Vad många gamla fina hästar de hade – hade det verkligen gjorts så många som utställningen indikerade? 2) Görans berättelse om urpsung på de flesta av dessa.

Jag hade vid den tiden faktiskt kommit över ett par lite äldre hästar som Göran bedömde åt mig - varav den ena är det faktiskt först nu efter 5 år som han nästan helt har övertygat mig om att den bedömningen han gjorde då stämmer! ;) Det var en blå Vattnäshäst från familjen Nisser.

Tjusningen och utmaningen med att samla äldre dalahästar är just att kunna sätta rätt namn bakom hästen - alla är ju olika och med några få enstaka undantag osignerade. Innan utställningen i Mora hade jag flyttat till Stockholm och sökte säkerligen ofrånkomligt efter nya intressen och att det blev just dalahästar låg då nära till hands. Vad jag upptäckte tidigt var att om man skulle ha någon möjlighet att klura ut vem som krusat en häst så måste man äga många eller åtminstone ha tillgång till många och bra bilder. Det är först då som man kan hitta den röda tråden. Genom endast ett verifierat exemplar av varje krusare skulle man kunna sätta rätt namn på nästan alla hästar! Enkelt är det inte och den bedömning vi har gjort på hästarna på hemsidan kan komma att förändras efter att "nya" hästar dyker upp. Genom den här sidan och dess bilder får ni nu utökade möjligheter att klura på ursprung på eventuella hästar i eran närhet och naturligtvis ser vi fram emot att ni kontaktar oss om ni har funderingar eller vill få hjälp med bedömningar. Samtidigt hoppas vi också kunna samla in värdefull information som vi vet finns därute genom kontakten med er.

Lycka till och satsa på rätt häst!